De beste weg naar een gezonder gebit: beperk je eet- en drinkmomenten. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Wat telt allemaal als een eet- en drinkmoment? En hoe houd je je aan die 7 eetmomenten per dag?
Dit klinkt kort door de bocht, en toch is het waar. Je gebit heeft namelijk genoeg rust nodig tussen de maaltijden door. Als je de tijd tussen je eetmomenten te lang vindt duren en een snoepje of stuk fruit neemt, telt ook dit als een volledig eetmoment. Ook een smoothie of een light-frisdrank of thee drinken valt eronder.
Een ideale dag voor je gebit zou er zo uit kunnen zien:
Zoals je ziet kun je zelfs met 6 eetmomenten al een eind komen. De zevende kun je dan bewaren voor een moment dat je echt trek of dorst hebt.
Vraag je je af hoe vaak je eet en drinkt op een dag? Houd het eens bij. Elke keer als je iets in je mond stopt, noteer je dit voor jezelf - zowel eten als drinken.
Misschien ben je blij verrast met je aantal eet- en drinkmomenten. Het kan ook zijn dat je juist schrikt van hoe vaak je gedachteloos een dropje, een handjevol druiven of een andere snack of drank neemt.
Om nog slimmer met je mondgezondheid om te gaan, kun je eten en drinken vermijden dat extra slecht is voor je tanden.
Wil je toch iets zoets, zuurs of anders lekkers? Spoel na afloop je mond met water en laat je gebit even rusten door een paar uur of langer niets te eten en drinken. Zo kan je gebit zich het beste herstellen.
Mag je dan tussendoor echt niets drinken of eten? Water is ideaal voor tussendoor. Bovendien is het zo dat als je gewend bent vaker water te drinken, je het steeds lekkerder gaat vinden. Na een tijdje merk je dan dat je frisdranken te zoet vindt.
Afwisselen met thee kan, alhoewel puur water voor je tanden toch echt het beste is, ook met het oog op aanslag op je tanden.