Waarom hebben de middelste borstels van je tandenborstel een andere kleur? Hoe vaak kun je een tandenborstel gebruiken voordat je hem moet vervangen? En wat is de beste manier om je tandenborstel schoon te maken?
Als je er eentje in de buurt hebt liggen: pak hem er vooral bij. Tandenborstels hebben verschillende kleuren borstelharen. Waarom? Je zou denken dat het voor de vorm is. Het ziet er tenslotte een stuk vrolijker uit. Er is echter een heel goede reden voor de afwijkende kleur.
Door goed de verpakking te lezen, kom je erachter dat de gekleurde borstelharen aangeven hoeveel tandpasta je moet gebruiken. Met name bij tandenborstels die een gekleurde cirkel hebben, is dit heel duidelijk.
Bij de aankoop van je nieuwe tandenborstel kun je de verpakking lezen en ontdekken waar de kleur voor staat. Zo gebruik je nooit meer te veel of te weinig tandpasta!
Even afspoelen na het poetsen, is dat voldoende? Helaas doen veel mensen het zo, en dat is niet genoeg. Met heet water afspoelen is al effectiever dan met koud water. Daarnaast kun je je tandenborstel (ook de opzetstukken van elektrische tandenborstels) in de vaatwasser mee laten wassen. Let er dan op dat de tandenborstelharen daar niet van verbuigen en zorg ervoor dat je tandenborstel na het wassen goed droogt.
Ook goed om te weten: als je een toilet hebt in de badkamer, is het verstandig om je tandenborstel in een afgesloten bakje of kast te bewaren. Bij het gebruiken van de wc kunnen de E-colibacteriën namelijk via de lucht op de tandenborstel komen. Dit kan overigens ook als je na de grote boodschap je handen niet goed wast, of als je de zeeppomp naast je tandenborstels hebt staan. Ook meerdere tandenborstels van huisgenoten/familieleden bij elkaar in één beker stoppen is minder hygiënisch.
Als je iemand bent die netjes twee keer per dag poetst, moet je na een week of tien je tandenborstel vervangen. Dat betekent dat je 140 keer je tanden kunt poetsen voor je een nieuwe tandenborstel moet kopen.
Doen we dat? Over het algemeen niet. Hierdoor bestaat de kans dat na die 10 weken het poetsen minder effectief is. Je tandenborstel bevat dan namelijk - ook als je denkt dat je goed schoonmaakt - zo'n 7 miljoen bacteriën. Niet iets wat je graag in je mond stopt... Daarnaast is de tandenborstel na 140 keer poetsen minder goed in het verwijderen van tandplak.
Andere zaken die erop wijzen dat je tandenborstel echt aan vervanging toe is:
Als dit binnen die 10 weken het geval is, zoals bij kinderen die soms op de borstel kauwen, dan is het verstandig om de tandenborstel sneller te vervangen. Ook wanneer je verkouden of ziek bent geweest kunnen ziektekiemen in de haartjes van je tandenborstel gaan zitten. Het loont daarom de moeite voor je gezondheid om daarna te kiezen voor een nieuwe tandenborstel (of een opzetborstel voor je elektrische tandenborstel).
Je mond gezond houden en ook de wereld: dat klinkt als een goed plan. Maar hoe doe je dat als je zo vaak je tandenborstel moet vervangen?
Ten eerste kun je op zoek gaan naar tandenborstels die gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal. Daarnaast kun je oude tandenborstels hergebruiken. Niet voor je tanden, maar voor andere schoonmaakklusjes. Doe een oude tandenborstel in de vaatwasser en gebruik hem bijvoorbeeld om lastige hoekjes schoon te maken, zoals in de badkamer.
Andere klusjes die je met oude tandenborstels kunt klaren:
Ook een idee: geef het je papegaai cadeau.