Veel mensen stappen aan het eind van het jaar over naar een nieuwe zorgverzekeraar. Waar kijk je naar als je een zorgverzekering kiest, buiten een goede dekking? We zetten alle tips op een rij zodat je met deze checklist je nieuwe zorgverzekering voor 2021 kunt kiezen.
Het is niet altijd nodig om over te stappen. Soms kun je bij je eigen zorgverzekeraar terecht voor aanvullende tandzorg of mondzorg, of voor andere aanvullende verzekeringen. Je kunt dus eerst kijken of je moet uitbreiden of dat je misschien juist met minder aanvullende verzekeringen voldoende dekking hebt.
Controleer in elk geval de polisvoorwaarden, ook als je vindt dat je zorgverzekering nu prima is. In een nieuw kalenderjaar verandert er namelijk altijd wel iets in de vergoedingen.
Kijk bij elke zorgverzekering die je bekijkt goed naar het complete overzicht van wat er wordt vergoed. Vergelijk dit daarna met wat voor zorg je nodig denkt te hebben in 2021. Tot slot bekijk je de prijs: wat betaal je per jaar en wat krijg je daar uiteindelijk voor terug? Zorg dat die twee in balans zijn. Soms betaal je meer voor een aanvullende verzekering dan je eruit haalt. In dat geval kun je beter een paar keer los voor een niet-gedekte behandeling of medicatie betalen dan het vergoed krijgen maar uiteindelijk meer betalen op jaarbasis.
Wordt het al vergoed?
Als je een zorgverzekeraar kiest die een goede vergoeding heeft voor beugels, kronen of bruggen, kijk dan naar de voorwaarden. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een wachttijd. Dat betekent dat je niet direct in het eerste jaar dat je bij hen verzekert bent gebruik kunt maken van alle vergoedingen.
Zeg je oude verzekering pas op als je er 100% zeker van bent dat je bij je nieuwe verzekeraar bent geaccepteerd. Overigens hoef je zelf vaak niet eens op te zeggen - informeer bij je nieuwe verzekeraar naar de opzeg- of overstapservice. De meeste zorgverzekeraars helpen je namelijk graag verder zodat je zelf niets hoeft te doen.
Een kind krijgt automatisch de hoogste aanvullende verzekeringen die de ouder ook heeft. Heb je om wat voor reden dan ook zelf een andere verzekeraar dan je partner, schrijf je kind(eren) dan bij de uitgebreidst verzekerde.
Overigens krijgen kinderen tot 18 jaar de meeste mondzorg vanuit de basisverzekering vergoed. Goed nieuws dus! Een aanvullende verzekering voor mondzorg is voor kinderen nodig bij beugels, implantaten en/of kronen.
Sommige verzekeraars hebben als voorwaarde van een aanvullende verzekering dat deze alleen bij hun basisverzekering geldt. Dit is echter niet altijd zo. Wist je dat je daarom een basisverzekering en een aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraar kunt afsluiten? Zo kies je zowel voor de basis als aanvullend precies wat bij je zorgbehoeften past.
Bonustip: let goed op extra kosten. Soms betaal je extra voor administratiedoeleinden of je polis als je alleen een basis- of aanvullende verzekering afsluit.
Ook in 2021 vrolijk in de stoel? Kies voor een goede zorgverzekering en bezoek een lieve tandarts. En vergeet niet: kinderen kunnen bijna in alle gevallen gratis naar de tandarts of mondhygiënist!
Moeten er binnenkort gebitsfoto's worden gemaakt? Is het tijd voor de controle? Staan er nog behandelingen op je te wachten? Moet die ene kies er nu toch echt uit in 2021?
Je tandarts (en je mondhygiënist, en eventueel de orthodontist) kunnen een inschatting maken van de kosten die je in 2021 gaat maken voor mondzorg. Hierop kun je vervolgens je keuze voor een nieuwe zorgverzekering afstemmen.
Wist je dat...
Denk je dat je (kinderen) een beugel nodig hebben en dus gebruikmaken van orthodontie in 2021?
Houd dan in je keuze voor een zorgverzekering rekening met:
Let op: orthodontie wordt zelfs bij kinderen vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Aanvullend verzekeren is dus nodig voor een vergoeding voor orthodontie. Het voordeel hiervan is echter wel dat er dan geen sprake is van eigen risico.
Onder meer deze website geven je inzicht in de dekkingen rondom mondzorg en tandartsbehandelingen.