Bergen, 31 maart 2019
Eén van de uitgangspunten van goede mondzorg is preventie. Het is om allerlei redenen aan te bevelen zolang mogelijk je eigen gebit te houden. Maar helaas kunnen zich situaties voordoen dat dit niet langer kan. Dan zijn tandprothetici noodzakelijk.
De Lieve Tandprotheticus is er om het belang te onderstrepen van het werk van deze hoogopgeleide, betrokken professionals die zich veelal bekommeren om kwetsbare en oudere mensen.
We willen op deze manier meer bekendheid geven aan het beroep van tandprotheticus en de weg vergemakkelijken voor patiënten die het lastig vinden de stap te nemen om problemen aan hun mond te verhelpen.
De eerste keer
komt u langs om te "happen". Dat is nodig om de vorm van uw kaak op te meten.
De tweede keer
wordt nogmaals een afdruk van de kaak gemaakt. Deze keer wordt de lengte van de randen vastgelegd en de uiteindelijke vorm van het gebit nauwkeurig bepaald.
De derde keer
wordt de ruimte tussen beide kaken opgemeten (de beethoogte). Ook de vulling van uw wangen en lippen en de hoogte van uw tanden wordt nu vastgesteld.
De kleur en vorm van de tanden worden ook tijdens deze behandeling uitgezocht; dit gaat uiteraard in nauw overleg met u.
De vierde keer
wordt met een proefprothese gecontroleerd of alles goed is gegaan. Het is belangrijk dat u tijdens deze behandeling goed op de kleur, vorm en stand van de tanden let. Het is op dit moment nog mogelijk om veranderingen aan te brengen. Pas als u geheel tevreden bent kan de prothese worden afgemaakt. Hierna zijn geen wijzigingen meer mogelijk. Wij raden u aan om iemand mee te nemen om samen te beoordelen of het uiterlijk goed is.
De vijfde keer
dat u terugkeert is de prothese klaar en wordt deze geplaatst.
De tandprotheticus meet protheses aan die uit de mond zijn te nemen en maakt ze zelf. Het kan gaan om een volledig kunstgebit, een gedeeltelijke prothese, een frameprothese, een overkappingsprothese op wortels of over implantaten. Het voorwerk (zoals de extracties) wordt altijd verricht door een tandarts of eventueel een implantoloog als het gaat om een of meer implantaten.
Een tandprotheticus heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd.
Hij of zij is gespecialiseerd in het op maat maken van een kunst- of klikgebit. Voor een kunstgebit is een verwijzing van de tandarts niet nodig. Voor een klikgebit of een gedeeltelijke prothese is er wel een verwijzing nodig. Sommige tandprothetici zijn aangesloten bij een groepspraktijk van tandartsen, maar het komt ook vaak voor dat een tandprotheticus zijn eigen praktijk heeft. Op De Lieve Tandprotheticus treft u alleen de zelfstandige praktijken aan.
Gediplomeerde tandprothetici zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister Tandprothetici (KRTP). Alleen gediplomeerde tandprothetici hebben toegang tot het register en volgen jaarlijks bij- en nascholing. Op onze website vindt u alleen gediplomeerde tandprothetici. De meesten zijn lid van de beroepsvereniging ONT