Ze hebben net tanden. Hoe kunnen daar dan al gaatjes in zitten? Helaas komt het vaak voor en deze vorm van tandbederf heeft een naam: zuigflescariës. Het goede nieuws is dat je het zowel kunt herkennen als voorkomen.
Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaan gaatjes in het peutergebit meestal in combinatie met de zuigfles. Vaak hebben ouders de gewoonte om hun zoon of dochter voor het slapengaan een flesje warme melk te geven. Of dit nu nog borstmelk is of poedermelk, het blijft rijk aan suiker. Daarbij komt dat ouders soms zelf een slecht gebit hebben en als zij kort aan de melk proeven of deze warm genoeg is, zij hiermee ongezonde mondbacteriën over kunnen brengen aan hun kind.
Alhoewel de naam zuigflescariës is, kan het tandbederf ook ontstaan bij baby’s en peuters die veelvuldig uit de borst drinken.
Gaatjes ontstaan niet in één dag, of zelfs in een week. Vaak begint het tandbederf een stuk eerder dan dat je de gevolgen opmerkt. Oppervlakkige gaatjes zijn te herkennen aan donkere plekjes op de tanden, soms heel licht. Vaak zie je dit in combinatie met (licht) hangend tandvlees. In vergevorderd stadium is het tandvlees rood en hebben de tanden bruine vlekken die erg opvallen.
In een vroeg stadium kan een kind klagen over tandpijn, of het weigert te eten. Als je peuter zegt dat tandenpoetsen pijn doet is dit ook een indicatie.
De beste manier om cariës bij je peuter te voorkomen, is door flink te minderen met zoetigheid. Geef je toch liever een flesje melk voor het slapengaan, zorg er dan voor dat je daarna ook de tanden goed poetst - ook als het er maar vier of vijf zijn! Je kind gaat dan in elk geval met een schone mond slapen.
Overdag kun je bij dorst veel water aanbieden. Weersta de verleiding om hier limonade of sap aan toe te voegen. Deze zuren en suikers zorgen namelijk ook voor tandbederf. Daarbij is het qua drinken niet nodig om kinderen iets anders dan water te laten drinken. Hiermee leren ze gelijk een gezonde drinkgewoonte voor later. Daar zullen ze hun hele leven profijt van hebben!
Tot slot kun je cariës bij peuters al voorkomen door in de babytijd gezonde gewoontes aan te leren. Vanaf negen maanden kun je in principe stoppen met de hele dag melk aanbieden. Het is namelijk beter om op maximaal vijf momenten per dag melk en/of eten aan te bieden dan de heel dag door. Door de momenten van voedsel- en drankinname te beperken (met tussendoor water als uitzondering) krijgt het gebit tussendoor tijd zich te herstellen.
Op het moment dat de goede gewoontes worden aangeleerd, krijgt het gebit van je baby of peuter de kans zich te herstellen. Afhankelijk van hoe ernstig het tandbederf is, gebeurt dit gedeeltelijk tot volledig. Twijfel je aan de gezondheid van het gebit van je peuter? Je kunt altijd een afspraak maken bij de tandarts om hier goed naar te laten kijken.